Grote subsidie Willem Barentsz Poolinstituut voor onderzoek op Spitsbergen
Het Willem Barentsz Poolinstituut van de Faculteit der Letteren ontvangt 1,3 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek op de eilandengroep Spitsbergen. Het doel is de veranderingen van het Arctische ecosysteem in kaart te brengen sinds de ontdekking van Spitsbergen door Willem Barentsz in 1596.
Het onderzoek richt zich op de menselijke invloeden op terrestrische, zoet water en mariene ecosystemen. Zo ontstaat een beter beeld van de geschiedenis van de ontwikkeling van de ecosystemen en de gevolgen daarvan voor de toekomst. Met dit multidisciplinaire programma verstevigt het Willem Barentsz Poolinstituut de samenwerking tussen Nederlandse poolonderzoekers.
Locatie
De eilandengroep Spitsbergen ligt halverwege Noorwegen en de Noordpool. Het onderzoek concentreert zich in het dorp Ny-Ålesund op Spitsbergen. Liggend aan het Kongsfjord is deze natuurlijke omgeving focus van internationaal wetenschappelijk onderzoek, waar de betrokken onderzoekers al eerder actief zijn geweest. In dit dorp bevindt zich ook het Nederlands Poolstation, dat beheerd wordt door het Arctisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.
Samenwerking
De subsidie is bedoeld voor vijf onderzoeksprojecten en is een samenwerking tussen de verschillende partners van het Willem Barentsz Poolinstituut. Vier projecten worden uitgevoerd door de RUG, één door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De projecten zijn onderzoeken van RUG wetenschappers Louwrens Hacquebord, Maarten Loonen (beiden van het Arctisch Centrum), Anita Buma (Ocean Ecosystems) en Jan Komdeur (Behavioural Ecology). Het vijfde project is van NIOZ onderzoeker Corina Brussaard.
Toekenning van deze projecten is in het kader van het Nieuwe Nederlandse Polaire Programma, een onderzoeksprogramma van NWO.
Voor meer informatie:
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:16 |
Meer nieuws
-
03 februari 2025
Friese taal wordt beter doorgegeven dan het Nedersaksisch
Het is beter gesteld met het Fries dan met het Nedersaksisch. Friezen gebruiken de taal vaker thuis en geven deze beter door dan bewoners in het Nedersaksisch taalgebied. Ook vermengt het Fries minder met het Nederlands dan het Nedersaksisch.
-
30 januari 2025
RUG-onderzoek naar extremisme in IJsselland
Hoewel extremisme in IJsselland een beperkt fenomeen is, moet het vanwege het dynamische en veelzijdige karakter en recente maatschappelijke ontwikkelingen serieus worden genomen door bestuurders en professionals. Dat concludeert een...
-
28 januari 2025
Online èn offline spelen belangrijk voor de ontwikkeling van digitale geletterdheid bij kinderen
Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen het best spelenderwijs hun digitale geletterdheid ontwikkelen. Dat kan zowel offline als online gebeuren. Digitale media-activiteiten van kinderen, zoals het bekijken van onlinevideo’s of gamen, lijken op...