24-uurs urine indicator voor fitheid
Urine-onderzoek levert belangrijke gegevens op over iemands gezondheid. Zo kan het bepaalde ziekten in het lichaam aantonen zoals diabetes of nierziekte. Uit onderzoek van professor Gerjan Navis, nefroloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen, blijkt dat het analyseren van urine die over een hele dag is verzameld (24-uurs urine), ook waardevolle gegevens oplevert over iemands conditie en levensstijl.
Via de urine verwijdert het lichaam verschillende stoffen uit het lichaam, maar urine bestaat niet alleen uit afvalstoffen. Het bevat vrijwel alles wat het lichaam op dat moment niet nodig heeft. Bijvoorbeeld een overschot aan water en zouten, dat via het voedsel in het bloed is gekomen. Of (de resten van) medicijnen en restanten van eten en drinken, zoals de kleurstof van rode bieten. De 24-uurs urine geeft daarmee een beeld van ons voedingspatroon.
Spiermassa
Uit onderzoek van urine van niertransplantatiepatiënten bleek dat deze groep een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen, zoals kalium, dat berustte op te weinig gebruik van groenten en fruit. Bovendien bleek dat kwetsbare mensen herkenbaar zijn aan te weinig creatinine in de urine. Dit was ook het geval in de algemene bevolking, en, in het meest recente onderzoek, bij diabetespatiënten. De hoeveelheid creatinine hangt samen met iemands spiermassa en geeft aan of er wellicht sprake is geweest van teveel spierafbraak.
“Aan de buitenkant is dat vaak niet te zien, omdat het toch meestal is verpakt in een laagje vet”, aldus Navis. “Als je rekening houdt met iemands leeftijd en geslacht is creatinine een goede voorspeller van iemands fitheid en sterftekans. Je kunt aan de urine zien of er iets moet veranderen en bovendien wát. Dat komt meestal neer op gezonder eten en meer bewegen. Je kunt het zien als een soort Coopertest zonder hardlopen.”
Kwetsbaarheid
Onderzoek van 24-uurs urine biedt de mogelijkheid om te meten of iemand kwetsbaar is of tegen een stootje kan en hoe dat samenhangt met voeding. Op deze manier kunnen kwetsbare mensen vroegtijdig geïdentificeerd worden en kunnen gericht levensstijladviezen gegeven worden. Deelnemers aan het grootschalige LifeLines-bevolkingsonderzoek naar gezond ouder worden, leveren ook 24-uurs urine in. Inmiddels is van ruim 100.000 deelnemers de 24-uurs urine verzameld. Dat geeft onderzoekers unieke mogelijkheden om bijvoorbeeld voedingspatronen verder te analyseren.
Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:15 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...