Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Pregnancy and psychopathology

Promotie:dr. T. Verbeek-van Buuren
Wanneer:20 januari 2016
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. M.Y. (Marjolein) Berger, prof. dr. C.L.H. Bockting
Copromotors:dr. H. Burger, dr. M.G. van Pampus
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Cognitieve gedragstherapie vooralsnog geen oplossing voor angst en depressie rondom zwangerschap

Een roze wolk, zo wordt de zwangerschap vaak genoemd. 10 tot 20% van de zwangeren heeft echter helemaal niet zo’n positief gevoel. De Groninger arts Tjitte Verbeek onderzocht psychische klachten tijdens en na de zwangerschap en stelt dat de gevolgen daarvan voor moeder en kind niet moeten worden onderschat.

Verbeek opent zijn proefschrift met de constatering dat systematische screening op psychische klachten tijdens en na de zwangerschap de gevolgen van deze klachten voor alle gezinsleden mogelijk kan verminderen of zelfs voorkomen. Deze gevolgen, onderzocht middels studies in binnen- en buitenland, lopen uiteen van een kleinere kans op het geven van zes maanden exclusieve borstvoeding tot een grotere kans op psychische problemen bij het kind in de puberteit.

In een gerandomiseerd onderzoek bestudeerde Verbeek het effect van cognitieve gedragstherapie bij zwangere vrouwen met ten minste matige symptomen van angst of depressie op de vrouwen zelf, de uitkomsten rond de bevalling en de ontwikkeling en het gedrag van het kind op een leeftijd van 18 maanden. Er werd geen verschil geconstateerd in afname van de angst- en depressiesymptomen tussen de groep vrouwen die cognitieve gedragstherapie ontving en de controlegroep die reguliere zorg kreeg. Ook in ontwikkeling en gedrag van de kinderen was geen verschil waarneembaar. Omdat er bij vrouwen met een angststoornis wel een negatief effect werd geconstateerd op geboortegewicht en zwangerschapsduur, ontraadt Verbeek vooralsnog de toepassing van cognitieve gedragstherapie bij zwangere vrouwen met symptomen van angst en depressie.

Tjitte Verbeek (1988) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek vond plaats binnen het programma Reproductive Origins of Adult Health and Disease van onderzoeksinstituut SHARE en werd gefinancierd door het UMCG. Verbeek werkt momenteel als ANIOS SEH bij Treant in Emmen en als postdoctoraal onderzoeker Huisartsgeneeskunde bij het UMCG. Hij hoopt vanaf september te kunnen starten met de opleiding tot huisarts.