Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

3D planning in the reconstruction of maxillofacial defects

Promotie:Dhr. R.H. (Rutger) Schepers
Wanneer:20 april 2016
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. A. (Arjan) Vissink, prof. dr. G.M. (Gerry) Raghoebar
Copromotor:prof. dr. M.J.H. Witjes
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
3D planning in the reconstruction of maxillofacial defects

Virtuele planning vereenvoudigt procedure voor kaakreconstructie

Bij verwijdering van een tumor uit de boven- of onderkaak ontstaat vaak een groot defect. Om de verwijderde gebitselementen te kunnen vervangen door implantaten, moet eerst de kaak worden gereconstrueerd. Volgens UMCG-onderzoeker Rutger Schepers kunnen de resultaten van dergelijke kaakreconstructies worden verbeterd door gebruik te maken van virtuele 3D-planning.

Bij reconstructie van een kaakdefect wordt vaak gebruik gemaakt van een transplantaat uit het kuitbeen, waarop tandheelkundige implantaten worden aangebracht. Op deze implantaten kan vervolgens een prothese worden bevestigd. Met deze methode kunnen de kauwfunctie, de spraak en de esthetiek goed worden hersteld. Schepers onderzocht hoe het transplantaat en de implantaten virtueel zouden kunnen worden gepland, aangezien de huidige procedure zeer arbeidsintensief is.

Schepers ontwikkelde een sterk vereenvoudigde en daardoor meer algemeen toepasbare methodiek. Hij slaagde erin de benodigde boormallen, reconstructieplaten en prothetische voorzieningen volledig met behulp van CAD-CAM-systemen en 3D-printers te vervaardigen. De nauwkeurigheid van de nieuwe methode is goed, maar zou volgens Schepers in de toekomst nog kunnen worden verbeterd door de foutenmarge in de individuele stappen van planning en chirurgie omlaag te brengen.

Tevens ontwikkelde Schepers een oplossing voor het probleem dat de tumorafgrenzing bij virtuele planningen lastig te bepalen is. Visualisatie van de tumormarges door middel van bestaande software voor radiotherapie maakt het mogelijk de afgrenzing van de tumor op te nemen in de virtuele planning.

Rutger Schepers (1975) studeerde Tandheelkunde en Geneeskunde in Nijmegen en volgde aansluitend de specialistenopleiding tot kaakchirurg in het UMCG. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij het Kolff Institute en maakt deel uit van het programma Maintaining Oral Health and Oral Function. Het werd gefinancierd door het UMCG. Schepers zet zijn loopbaan voort als staflid op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het UMCG.