Skip to ContentSkip to Navigation

Wereldwijd unieke master op gebied van doofblindheid viert 10-jarig jubileum met groot internationaal congres

14 november 2016

De enige masteropleiding ter wereld gericht op communiceren met doofblinden, de Master ‘Communication and Deafblindness’ aan de Rijksuniversiteit Groningen viert haar 10-jarig bestaan met een groot internationaal congres. 15, 16 en 17 november komen wetenschappers en mensen uit de praktijk naar Groningen om de nieuwste inzichten op gebied doofblindheid en communicatie uit te wisselen.

De Master ‘Communication and Deafblindness’ is uniek in de wereld. Het is de enige opleiding die zich volledig richt op communicatie met doofblinden. 10 jaar geleden is de master opgezet door Groningse professor Marleen Janssen ism de Deafblind International Communication Network, een international research groep die hun kennis wilde overdragen aan jonge mensen. Naast Marleen Janssen bestaat deze werkgroep uit Anne Nafstad (Oslo Noorwegen), Inger Rødbroe, (Aalborg, Denemarken), Marlene Daelman (Brugge Belgie), Jacques Souriau (Poitiers, Frankijk), Paul Hart (Glasgow Schotland), Flemming Ask Larsen (Denemarken), Ton Visser (Sint Michielsgestel Nederland). De master valt onder de afdeling Pedagogische wetenschappen en Onderwijskunde van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Studenten vanuit heel de wereld

Het unieke karakter van de master vertaalt zich ook in een bijzondere opzet van de master. De studenten komen maar 1 maand naar Groningen. De overige tijd van het jaar worden zij op afstand begeleid door buitenlandse docenten, onder supervisie van de staf in Groningen. In de afgelopen 10 jaar zijn zo'n 65 studenten afgestudeerd. Marleen Janssen, de eerste hoogleraar ter wereld die zich specifiek richt op communicatie met doofblinden, is trots op het feit de studenten van over de hele wereld naar Groningen komen: “Naast studenten uit Europa en Noord-Amerika, hadden we bijvoorbeeld ook drie studenten Afrika en in de nabije toekomst verwacht ik ook studenten uit Japan en Brazilie”.

Ieder kind de mogelijkheid om zijn talenten verder te ontwikkelen

“De afgestudeerde masters vervullen ieder op hun beurt in hun eigen land, in de instellingen waar ze werkzaam zijn zeer waardevolle functies. Vaak zijn ze superviserend gedragswetenschapper die anderen in de instelling trainen en ook ouders begeleiden in thuissituaties”, aldus Janssen die in elke thesis opnieuw een wetenschappelijke kiem ziet die gezaaid wordt. “Natuurlijk zijn er wel theses die er uit springen en waarvan ik het gevoel heb dat het een zeer goede basis is voor een verder PhD onderzoek. Bijvoorbeeld de thesis van Eija Lundqvist uit Noorwegen, zij heeft zelf een methode bedacht, de zogenoemde multiparty- conversation, waarbij een doofblind kind "luistert" naar een gesprek van twee volwassenen die met elkaar communiceren in tactiele gebarentaal, door zijn handen op de handen van de gebarende gesprekspartners te leggen. Geleidelijk aan gaat het kind zich steeds meer in het gesprek mengen omdat het onderwerp van gesprek interessant is voor het kind. Zo ontstaat er werkelijk een gesprek tussen drie personen tegelijkertijd. Dat had nog niemand voorheen bedacht voor mensen met doofblindheid. Multiparty conversation wordt nu door meerdere studenten in verschillende landen onderzocht en Eija zal in Noorwegen promoveren”.

Ontroerd

Marleen Janssen is soms ook ontroerd door impact van het onderzoek van haar studenten. “Onlangs vertelde een Keniaanse studente mij dat mede door haar begeleiding een moeder van een kind met doofblindheid geen suïcide pleegde. Die moeder, die geheel geïsoleerd leefde in de jungle, zat met de handen in het haar. Door tips van de begeleidster begrijpt ze nu de betekenis van de kleine gebaren, is het probleemgedrag verminderd en is de relatie sterk verbeterd. Zowel moeder als kind kunnen zich verstaanbaar maken en waarbij het kind de mogelijkheid heeft zijn talenten verder te ontwikkelen. En dat is waar we het voor doen. Voor elke persoon met doofblindheid waar dan ook”.

Van masterstudent naar PhD

Diverse masterstudenten zijn de afgelopen jaren ook gepromoveerd in Groningen. Een van deze studenten, Saskia Damen, is inmiddels ook aangesteld als Assistant Professor binnen de basiseenheid Orthopedagogiek waar de vakgroep van Marleen Jansen onder valt. Met deze aanstelling hoopt Marleen Janssen dat het aantal studenten in de master in de nabije toekomst verder zal kunnen groeien.

Samenwerking werkveld

De groep van Marleen Janssen werkt al vanaf 2007 structureel samen met Koninklijke Kentalis, specialist op het gebied van communicatieve beperkingen. Daarnaast wordt er samengewerkt met Bartimeus, specialist op het gebied van visuele beperkingen en met Koninklijke Visio, expertise centrum voor slechtzienden en blinden. Om belang van samenwerking te onderstrepen is Kentalis nauw betrokken bij het congres en zal ook de voorzitter van de Raad van Bestuur Henk Bakker een bijdrage leveren.

Congres

Het driedaagse congres ‘Communication in the context of congenital deafblindness: 10 years of studies, How knowledge and practice develop’ loopt van 15 t/m 17 november. De locatie is conferentiecentrum Het Kasteel in Groningen. De ruim 120 deelnemers komen niet alleen uit Europa maar ook uit landen als Canada, Taiwan, Kenia, Brazilie en Rusland. De wereldorganisatie Deafblind International zal uitgebreid verslag doen van het congres in haar tijdschrift Deafblind International Review. Ook het Open Acces tijdschrift Journal of Deafblind Studies on Communication zal een special issue uitbrengen met de verslagen en samenvattingen van de lezingen en workshops van de conferentie.

Meer info:

Website congres: http://10yearscdbmaster.nl/

Website Master Communication and Deafblindness

Profiel Marleen Janssen

Laatst gewijzigd:20 juni 2024 07:48

Meer nieuws

  • 05 november 2024

    Hebben ouders invloed op de roze of grijze bril van hun kinderen?

    Hoe ontstaat een positieve blik eigenlijk? In hoeverre is opvoeding hierbij van belang? En welke rol speelt optimisme eigenlijk in het dagelijks leven van ouders en kinderen? Charlotte Vrijen probeert een antwoord te vinden op deze vragen. Ze doet...

  • 10 september 2024

    Steeds weer de verkeerde

    Julie Karsten onderzoekt hoe ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag de online partnerkeuze van jongeren beïnvloeden. Ze richt zich vooral op de vraag of mensen die eerder ‘dader’ of ‘slachtoffer’ zijn geweest elkaar opzoeken. Door deze...

  • 09 september 2024

    Mensen met psychose vaak slachtoffer van geweld

    Mensen met een psychose worden veel vaker slachtoffer van geweld en criminaliteit dan de algemene bevolking. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Bertine de Vries, dat zij op 19 september verdedigt aan de Rijksuniversiteit Groningen.