Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Boeken

Mineke van Essen: 'Wilhelmina Bladergroen. Vrouw in de eeuw van het kind'

26 oktober 2012
Wilhelmina Bladergroen. Vrouw in de eeuw van het kind', door Mineke van Essen.
Wilhelmina Bladergroen. Vrouw in de eeuw van het kind', door Mineke van Essen.

Op 1 november 2012 verschijnt het boek 'Wilhelmina Bladergroen. Vrouw in de eeuw van het kind', geschreven door Mineke van Essen. In deze biografie beschrijft Mineke van Essen de successen, wetenschappelijke controverses, faillissementen en persoonlijke dramatiek van een strijdbare vrouw.

ISBN: 9789461051516

Aantal pagina's: 400 blz.

Uitgeverij: Boom

Mineke van Essen (1942) is historisch pedagoge en emeritus hoogleraar genderstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder schreef zij Opvoeden met een dubbel doel (1990) en kwekeling tussen akte en ideaal (2006).

------------------------------------

Wilhelmina Bladergroen (1908-1983) was een begrip in de wereld van de opvoeding en daarbuiten. In haar loopbaan en persoonlijk leven waren succes en tragedie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een boek over een gedreven vrouw met een leven vol ups en downs.

Bladergroen begon haar loopbaan als gymnastieklerares. Ze bleef haar hele leven gefascineerd door beweging: leer- en gedragsproblemen waren volgens haar vaak het gevolg van stoornissen in de motorische en ruimtelijke ontwikkeling.

Hartstochtelijk verdedigde ze het recht van alle kinderen om te spelen, dé voorwaarde om te kunnen leren. Al bracht Bladergroen het tot hoog - leraar orthopedagogiek in Groningen, ze bleef altijd primair een praktijkvrouw. In publicaties en charismatische toespraken voor het grote publiek stelde ze zich op als nationaal boegbeeld van ‘de eeuw van het kind’. Ze was een duizendpoot, maar liet daardoor ook regelmatig steken vallen.

Laatst gewijzigd:21 maart 2024 14:34

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...