Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Master en PhD opleidingen Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen
Header image Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen

Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen

Hoe zijn wetenschap en de maatschappij met elkaar verbonden? En wat voor rol speelt communicatie daarin? Wat is de beste manier om wetenschap te onderwijzen? Hoe moeten nieuwsmedia verslag doen over wetenschappelijke ontwikkelingen? Hoe betrek je burgers bij onderzoek?

Als deze vragen je interesseren, dan is dit het programma voor jou! Deze master richt zich op het overbruggen van de kloof tussen wetenschappers, onderwijzers en wetenschapsvoorlichters.
Deze master bereidt je voor op een loopbaan in de communicatie over natuurwetenschappen of het onderwijs in de bètavakken.
Deze master biedt een brede basis in de wetenschap, theorie en praktijk van innovatief onderwijs en effectieve communicatie over de bètawetenschappen (‘science, technology, engineering and mathematics’ - STEM).

Het masterprogramma Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen (EC-master - Engelse naam: Science Education and Communication) is een flexibel, tweejarig programma met zes tracks waaruit je kunt kiezen (vijf educatie-tracks en een communicatie-track).

Educatie-track
Er zijn vijf Educatie-tracks. Studenten die de Educatie-track succesvol afronden, krijgen een eerstegraads lesbevoegdheid in natuurkunde, wiskunde, scheikunde, biologie of informatica. In deze track worden cursussen gecombineerd met stages op middelbare scholen. In de cursussen komen pedagogiek, didactiek en klassenmanagement aan bod.

Communicatie-track
Studenten in de Communicatie-track worden opgeleid tot professionals die door hun kennis van de wetenschapsgeschiedenis, -filosofie en de relatie tussen wetenschap en maatschappij een geïnformeerde en kritische mening kunnen vormen over actuele ontwikkelingen in wetenschap, technologie en wetenschapscommunicatie.
Je verwerft inzicht in wetenschap en het wetenschappelijke proces en ontwikkelt de onderzoeks-, onderwijs- en communicatieve vaardigheden die nodig zijn om succesvol verschillende rollen te vervullen in diverse formele en informele werkomgevingen, zoals wetenschapsmusea en -centra, media, maatschappelijke organisaties en de academische wereld.
De Communicatie-track is deels tweetalig: de vakken worden in het Engels gegeven, maar bij sommige vakken kun je ervoor kiezen om je opdrachten in het Nederlands of Engels te maken.

Binnen alle tracks is het onderwijs interactief en interdisciplinair. In het programma worden theorie, onderzoek en praktijk geïntegreerd, waarbij cursussen worden gecombineerd met praktische opdrachten en stages.

Luister naar de podcast met studente Maihly over haar ervaringen in de Educatie-track, of neem een kijkje op onze studentenwebsite Bridging Science , waar studenten hun werk publiceren en hun ervaringen delen.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MSc in Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen
Type opleiding
Educatieve master
Duur
24 maanden (120 ECTS)
Croho code
60708
Voertaal
Engels, Nederlands
Start
Februari, September
Faculteit
Science and Engineering
Waarom dit programma in Groningen?
  • Een zeer interactief en interdisciplinair curriculum.
  • Tracks in onderwijs en communicatie.
  • Grotendeels praktijkgericht en gericht op je professionele carrière.
  • Studenten hebben een achtergrond in verschillende natuurwetenschappelijke, wiskundige of technische disciplines.

Onze faculteit heeft twee Nobelprijswinnaars: Ben Feringa (Scheikunde, 2016) en Frits Zernike (Natuurkunde, 1953).

Programma

Alle tracks hebben een gezamenlijk programma als basis, met daarnaast track-specifieke cursussen. Het gezamenlijk programma bestaat uit cursussen die fundamentele kennis en vaardigheden met betrekking tot wetenschapseducatie en -communicatie behandelen.

In deze cursussen wordt aandacht besteed aan het ontwerpen van producten voor wetenschapseducatie en -communicatie, zoals nieuwsartikelen, communicatiestrategieën, educatief materiaal of tentoonstellingen. Ook worden onderzoeksvaardigheden behandeld die je in staat stellen wetenschappelijk onderzoek te doen op het gebied van wetenschapseducatie en -communicatie.

Programma-opties
Bèta-educatie (track)

De Educatie-tracks worden alleen in het Nederlands aangeboden.

Jaar 1 bestaat uit vakken van zowel de Lerarenopleiding, als drie vakken van de EC-master, die worden gedeeld met de Communicatie-track.

Het eerste jaar begint met de cursus 'Neem Regie' van de Lerarenopleiding. Binnen dit vak combineren studenten (werk)colleges met een stage op een middelbare school. Daarnaast volgen studenten het vak 'Research Methods in Science Education and Communication' om zich voor te bereiden op een onderzoeksproject in de wetenschapseducatie, dat ze na deze cursus zullen uitvoeren. Studenten kunnen ook kiezen voor een onderzoeksproject in hun eigen vakdiscipline (wiskunde, natuurkunde, informatica, biologie of scheikunde).

Studenten combineren hun onderzoeksproject met het vak 'Skills in Science Communication', waarin de fundamenten van wetenschapscommunicatie worden behandeld en werken studenten aan schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden. In het vak 'Design in Science Education and Communication' ontwerpen studenten een product voor wetenschapscommunicatie of educatie. Deze beide vakken worden gedeeld met de Communicatie-track.

Jaar 2 bestaat uit vakken van de Lerarenopleiding, waarin de onderwijspraktijk verdiept wordt met vakken over didactiek, pedagogiek, leertheorie en klassenmanagement. Ook voeren studenten een praktijkgericht onderzoeksproject uit binnen het onderwijs. In de cursussen worden colleges, opdrachten en stages op scholen gecombineerd.

Alle tracks hebben een gezamenlijk programma als basis, met daarnaast track-specifieke cursussen. Het gezamenlijk programma bestaat uit cursussen die fundamentele kennis en vaardigheden met betrekking tot wetenschapseducatie en -communicatie behandelen. In deze cursussen wordt aandacht besteed aan het ontwerpen van producten voor wetenschapseducatie en -communicatie, zoals nieuwsartikelen, communicatiestrategieën, educatief materiaal of tentoonstellingen. Ook worden onderzoeksvaardigheden behandeld die je in staat stellen wetenschappelijk onderzoek te doen op het gebied van wetenschapseducatie en -communicatie.

Meer informatie over deze optie

Bèta-communicatie (track)

In de cursus 'Skills in Science Communication' worden de fundamenten van wetenschapscommunicatie behandeld en werken studenten aan hun schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden..

In de Communicatie-track worden studenten opgeleid tot wetenschapscommunicatie-professionals die in staat zijn om bruggen te slaan tussen wetenschap en technologie enerzijds en een niet-gespecialiseerd publiek anderzijds. In het vak 'Design in Science Education and Communication' ontwerpen studenten een product dat gebruikt kan worden binnen de wetenschapscommunicatie of -educatie. In de cursus 'Research Methods in Science Education and Communication' leren studenten onderzoek te doen op het gebied van wetenschapscommunicatie. Deze vakken worden gedeeld met de Educatie-track.In de Communicatie-track leren studenten daarnaast over de positie van wetenschap in de maatschappij en bestuderen wetenschap binnen een historische en filosofische context in de cursus 'History and Philosophy of Science'. Binnen 'Nature of Scientific Disciplines' maak je kennis met andere vakgebieden dan je eigen vakgebied en leert over hun methodiek. Risicocommunicatie, de rol van het publiek debat en de rol van dialoog binnen wetenschapscommunicatie worden behandeld in de cursus 'Science, Communication and Society'. In de cursus 'Citizen Science' leren studenten de achtergronden van burgerwetenschap. In de cursussen 'Science Communication and Journalism' en 'Science and the Public' doen studenten ervaring op met de belangrijkste kanalen waarlangs wetenschappelijke informatie het publiek bereikt. Dit zijn onder andere media (zoals nieuwsmedia, sociale media, video, televisie, radio en podcasts) en musea.

In het tweede jaar van het programma doen studenten een onderzoeksproject binnen de wetenschapscommunicatie of hun eigen vakgebied (wiskunde, natuurkunde, informatica, biologie of scheikunde). Studenten doen daarnaast een 'External Project in Science Communication', waarbij je een aantal weken voor een externe opdrachtgever werkt. Je bent vrij om te kiezen wat je wilt doen en waar. Veel studenten kiezen ervoor om te werken voor een krant of tijdschrift, een museum, een patiëntenorganisatie of voor een radio- of televisieprogramma. In het tweede jaar is er ook ruimte voor keuzevakken, of ruimte om je externe opdracht uit te breiden. Studenten die kiezen voor een onderzoeksproject in hun eigen vakdiscipline doen ook een klein onderzoeksproject binnen de wetenschapscommunicatie. Alle tracks hebben een gezamenlijk programma als basis, met daarnaast track-specifieke cursussen. Het gezamenlijk programma bestaat uit cursussen die fundamentele kennis en vaardigheden met betrekking tot wetenschapseducatie en -communicatie behandelen. In deze cursussen wordt aandacht besteed aan het ontwerpen van producten voor wetenschapseducatie en -communicatie, zoals nieuwsartikelen, communicatiestrategieën, educatief materiaal of tentoonstellingen. Ook worden onderzoeksvaardigheden behandeld die je in staat stellen wetenschappelijk onderzoek te doen op het gebied van wetenschapseducatie en -communicatie.

Meer informatie over deze optie

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
BiologieAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

Life Science and TechnologyAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

InformaticaAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

Technische WiskundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

Technische NatuurkundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

Kunstmatige IntelligentieAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

SterrenkundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

Scheikundige TechnologieAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

ScheikundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

WiskundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

NatuurkundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

FarmacieAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

Biomedische TechnologieAlle WO instellingen

Drempelloze toelating

Extra informatie:

Communication track: directly admissible. Education track: permissible under conditions. Please contact the academic advisor.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Universitair bachelordiploma in wiskunde, informatica, kunstmatige intelligentie, natuurkunde, sterrenkunde, scheikunde, biologie, farmacie, biomedische technologie, technische opleidingen, of gerelateerde disciplines.

De masteropleiding Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen is toegankelijk voor iedereen die een bachelordiploma van een bèta-opleiding heeft behaald aan een universiteit in Nederland. Omdat er een grote diversiteit is aan zulke opleidingen zal de toelatingscommissie altijd beslissen over toelating. Een toelatingsverzoek is altijd vereist, voor zowel de Educatie-track als de Communicatie-track. In sommige gevallen kan het zijn dat je voor de Educatie-track nog extra vakken moet doen om te beschikken over voldoende (brede) kennis; de toelatingscommissie beslist over welke aanvullende vakken vereist zijn.

Informatie over mogelijke toelating na HBO vind je op: https://www.rug.nl/fse/msc-admission

minimum kennis

Voor het volgen van de lerarenopleidingsvariant (Track Educatie) kunnen aanvullende eisen worden gesteld, te bepalen door de toelatingscommissie.

overige toelatingseisen

In principe ben je NIET toelaatbaar tot de Educatie-tracks met:

  • Een hbo-bachelor
  • 2de-graads lerarenopleiding in combinatie met een hbo-bachelor

Het schakeltraject naar de master Science Education and Communication is dan te groot. Een 1e-graads bevoegdheid (bijv. in de wiskunde) kun je dan alleen nog behalen via een hbo-master lerarenopleiding.

Slechts enkele hbo-opleidingen geven wel toelating na een schakelprogramma:

  • Werktuigbouwkunde
  • Biomedisch Laboratorium Onderzoek
  • Chemie


Staat jouw opleiding niet in dit rijtje, maar denk je dat je toch een hbo-bachelordiploma hebt dat zeer bètawetenschappelijk is, neem dan contact op met de studieadviseur.

Heb je al een universitair masterdiploma in een bèta-richting? Dan is er een éénjarig programma mogelijk via de LVHO.

Voor overige routes naar het docentschap, zie hier.

Aanmeldingsprocedure

Dien een toelatingsverzoek in via de link 'Nu aanmelden'. De Admission Office informeert de toelatingscommissie over je aanmelding, waarna de commissie beslist of je voldoet aan de toelatingseisen wat betreft het algemeen niveau van vooropleiding en specifieke achtergrondkennis.

Kies je voor de Educatie-track dan moet je ook een voldoende brede vooropleiding hebben in het vak waar je leraar in wilt worden. Dit wordt in samenspraak met de opleidingen van de faculteit vastgesteld. Het is mogelijk dat de toelatingscommissie eist dat je aanvullende bachelorvakken eerst haalt zodat je vooropleiding breed genoeg is en jij toelaatbaar bent.

Wil je een snelle beslissing over je toelatingsverzoek? Wacht niet tot 1 mei, maar maak gebruik van de vroegere deadlines van deze masteropleiding. Als de Rijksuniversiteit Groningen je complete aanvraag voor onderstaande data aanlevert, krijg je een maand later te horen wat de beslissing is.

aanvraag - besluit data

1 december– 15 januari

1 februari – 1 maart

15 maart – 15 april

1 mei - 15 juni


Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
15 oktober 202501 februari 2026
EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
15 oktober 202501 februari 2026
non-EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
15 oktober 202501 februari 2026

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
minimum kennis

BEFORE YOU APPLY

Make sure to visit 'MSc Application Procedure' at: https://www.rug.nl/fse/education/ for all the necessary information about the procedure and admission requirements.

taaltoets cijfer

PLEASE NOTE: our language proficiency requirements differ from those of the other programmes at the Faculty of Science and Engineering. To be admitted for the Dutch-taught Education-tracks, you will need to prove your proficiency in Dutch by means of an NT2-II test. To be admitted for the English-taught Communication-track, all applicants must satisfy the following minimum scores:

  • IELTS section scores: 7.0 for speaking and writing; 6.5 for reading and listening
  • TOEFL section scores: 25 (speaking), 27 (writing), 21 (reading and listening)
  • University of Groningen Language Centre English test section scores: C1 speaking and writing; B2 or C1 for reading and listening
  • Cambridge English CAE or CPE certificate: overall score at least 180

For exemptions and information on how to submit your language test, please visit: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/msc/language-requirements?lang=en

overige toelatingseisen

Additional requirements, to be determined by the Admissions Board, may apply for the Education tracks.

Taaleisen

ExamenMinimum score
C1 Gevorderd (voormalig CAE)C1
IELTS gemiddelde score7
IELTS luistervaardigheid6.5
IELTS leesvaardigheid6.5
IELTS schrijfvaardigheid7
IELTS spreekvaardigheid7

Aanmeldingsprocedure

Submit an admission application via the 'Apply now' link. The Admission Office will inform the admission committee of your application, after which the committee will decide whether you meet the admission requirements regarding previous general education and specific background knowledge.

If you opt for the Education track, you must also have a sufficiently broad previous education in the subject where you want to become a teacher. This is decided in consultation with the faculty programmes. The admissions committee may require you to pass additional bachelor's subjects first so that your previous education is sufficiently broad and you are admissible.

Would you like a quick decision on your admission application? Don't wait until 1 May, take advantage of the earlier deadlines for this master's programme. If the University of Groningen submits your complete application before the dates below, you will be notified of the decision a month later.

Application - Decision:
1 December– 15 January
1 February – 1 March
15 March – 15 April
1 May - 15 June

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
15 oktober 202501 februari 2026
EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
15 oktober 202501 februari 2026
non-EU/EEA studenten01 mei 202501 september 2025
15 oktober 202501 februari 2026
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2024-2025€ 1863deeltijd
niet EU/EER2024-2025€ 24200voltijd
EU/EER2025-2026€ 2601voltijd
EU/EER2025-2026€ 1914deeltijd
niet EU/EER2025-2026€ 24900voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

De Communicatie-track bereidt studenten voor op een loopbaan in wetenschapscommunicatie en -educatie. De opleiding biedt studenten een grote verscheidenheid aan carrièreperspectieven.
Onze alumni hebben onder andere carrière gemaakt als woordvoerder of adviseur bij wetenschappelijke instituten. Anderen zijn redacteur of journalist geworden bij populair-wetenschappelijke tijdschriften, kranten, televisieprogramma's, radioprogramma's of instituten. Alumni werken in wetenschapsmusea of wetenschapscentra, worden freelance wetenschapscommunicator of hebben een academische of wetenschappelijke carrière. De brede opzet van de opleiding maakt onze studenten ook geschikt voor functies in beleidsvorming en advieswerk.

De Educatie-track
bereidt studenten voor op een loopbaan als docent wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie of informatica, en zijn bevoegd om als eerstegraads docent aan de slag te gaan in het middelbaar onderwijs. Een functie in onderwijsontwikkeling of onderwijsonderzoek behoort ook tot de mogelijkheden.


Arbeidsmarkt

Mogelijke bedrijven en organisaties zijn: scholen, wetenschapsmusea en -centra, media, maatschappelijke organisaties, NGO's, educatieve uitgeverijen, onderzoek en de academische wereld.

Potentiële beroepen

  • Docent
  • Woordvoerder bij een museum of instituut
  • Wetenschapsjournalist bij een krant of omroep
  • Onderzoeker binnen de wetenschapscommunicatie of -educatie
Onderzoek

Institute for Science Education and Communication

Het Institute for Science Education and Communication werkt aan een onderzoeksprogramma gericht op verbetering van het onderwijs in wiskunde en de natuurwetenschappen. Onderzoeksprojecten worden uitgevoerd in het voortgezet onderwijs en het universitair onderwijs.

Het Institute for Science Education and Communication verzorgt onderwijs op de gebieden bètadidactiek en wetenschapscommunicatie, o.a. in de tweejarige master Science Education and Communication. Deze master wordt in samenwerking met de Lerarenopleiding verzorgd.


Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact

Contact

  • Academic Advisors FSE
  • studyscience@rug.nl Study Science (For students who are interested in a Campus Tour or who have other general questions)
    Email: studyscience rug.nl
Studentprofiel

De MSc Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen is een flexibel, tweejarig programma met zes tracks. (vijf educatie-tracks en een communicatie-track). Er is een gezamenlijke basis, met daarnaast track-specifieke cursussen. Het gezamenlijk programma levert fundamentele kennis en vaardigheden met betrekking tot wetenschapseducatie en -communicatie. Het ontwerpen van producten staat centraal. Denk aan nieuwsartikelen, communicatiestrategieën, educatief materiaal of tentoonstellingen.

Geleerde onderzoeksvaardigheden stellen je in staat om wetenschappelijk onderzoek te doen op het gebied van wetenschapseducatie en -communicatie.
De MSc is interactief en interdisciplinair. Er worden theorie, onderzoek en praktijk geïntegreerd, waarbij cursussen worden gecombineerd met praktische opdrachten en stages.

Educatie-track
Er zijn vijf Educatie-tracks. Bij succesvolle afronding krijgen studenten een eerstegraads lesbevoegdheid in natuurkunde, wiskunde, scheikunde, biologie of informatica. In deze track worden cursussen gecombineerd met stages op middelbare scholen. Pedagogiek, didactiek en klassenmanagement komen aan bod.

Communicatie-track
Studenten in de Communicatie-track worden opgeleid tot professionals die door hun kennis van de wetenschapsgeschiedenis, -filosofie en de relatie tussen wetenschap en maatschappij een geïnformeerde en kritische mening kunnen vormen over actuele ontwikkelingen in wetenschap, technologie en wetenschapscommunicatie.

Je verwerft inzicht in wetenschap en het wetenschappelijke proces en ontwikkelt de onderzoeks-, onderwijs- en communicatieve vaardigheden die nodig zijn om succesvol verschillende rollen te vervullen in diverse formele en informele werkomgevingen, zoals wetenschapsmusea en -centra, media, maatschappelijke organisaties en de academische wereld.

De Communicatie-track is deels tweetalig: de vakken worden in het Engels gegeven. Bij sommige vakken kun je ervoor kiezen om je opdrachten in het Nederlands of Engels te maken.

Beluister de podcast met Maihly over haar ervaringen in de Educatie-track.
Neem een kijkje op onze website Bridging Science, waar studenten hun werk publiceren en hun ervaringen delen.