Perinatal motor function loss in human spina bifida aperta
Promotie: mw. R.J. Verbeek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Perinatal motor function loss in human spina bifida aperta
Promotor(s): prof.dr. O.F. Brouwer
Faculteit: Medische Wetenschappen
Bloedingen in het ruggenmerg tijdens geboorte van kinderen met open ruggetje geven extra schade zenuwweefsel
Renate Verbeek bestudeerde de schade die spina bifida aperta bij kinderen veroorzaakt. Zij toont aan dat bloedingen in het ruggenmerg vanuit kwetsbare bloedvaten op en onder het niveau van het sluitingsdefect tijdens het geboorteproces schade veroorzaken aan zenuwweefsel.
Verbeek verrichtte spierecho- en histologisch (weefsel) onderzoek in foetussen en kinderen. De bevindingen ondersteunen de hypothese dat bloedingen in het ruggenmerg tijdens het geboorteproces schade veroorzaken aan zenuwweefsel. Als gevolg daarvan treedt extra spierschade op bovenop de al aanwezige schade veroorzaakt door het sluitingsdefect van de rug zelf. Deze schade resulteert in achteruitgang van de beenspierfunctie na de geboorte en in het eerste levensjaar. Na het eerste levensjaar lijkt de spierschade zich te stabiliseren. Het al voor de geboorte afdekken van de open rug kan het ruggenmerg beter beschermen wat leidt tot meer behoud van beenspierfunctie in vergelijking met kinderen geopereerd na de geboorte. Belangrijk is nu om een zorgvuldige afweging te maken tussen de met opereren voor de geboorte geassocieerde risico’s voor moeder en kind en de mogelijke voordelen voor het kind, alvorens opereren voor de geboorte te beschouwen als standaardbehandeling voor kinderen met een open rug.
Renate Verbeek (Hoogkerk, 1984) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek op de afdeling (kinder)Neurologie van het UMCG in het kader van een MD/PhD-traject van de Junior Scientific Masterclass. Het project vond plaats binnen de Onderzoeksschool BCN.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 00:59 |
Meer nieuws
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...
-
16 juli 2024
Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man
Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.