Diagnostic evaluation of developmental delay. A multidisciplinary approach
Promotie: dhr. K.T. Verbruggen, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Diagnostic evaluation of developmental delay. A multidisciplinary approach
Promotor(s): prof.dr. O.F. Brouwer, prof.dr. P.J.J. Sauer
Faculteit: Medische Wetenschappen
Bij ontwikkelingsstoornissen: multidisciplinair team van groot belang
Wanneer een kind een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking heeft, kan dat duiden op een ernstige onderliggende aandoening. Om de precieze oorzaak zo vroeg mogelijk vast te stellen en zo snel mogelijk met een eventuele behandeling te kunnen starten, kan het beste gekozen worden voor een geïntegreerde aanpak: analyse binnen een goed gecoördineerd multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in ontwikkelingsstoornissen, en een breed pakket aan laboratoriumonderzoekingen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Rien Verbruggen.
Voor deze studie werden 639 patiënten gestructureerd onderzocht door een multidisciplinair team met twee unieke kenmerken: het diagnostisch proces werd geleid door een interdisciplinair getraind arts en de patiënten kregen allemaal een zeer uitgebreid pakket van screenend aanvullend onderzoek aangeboden, indien anders geen diagnose gesteld kon worden. Het nut van deze beide aspecten werd bevestigd. Specifieke aandacht werd besteed aan beeldvorming van de hersenen en aan de diagnostiek van stofwisselingsziekten. Hoewel op hersenscans vaak afwijkingen worden aangetroffen, helpen deze scans lang niet altijd bij het stellen van een diagnose, concludeert Verbruggen. Het vaststellen van een stofwisselingsziekte vereist bijna altijd specifieke metabole expertise, zo laat hij verder zien. Wanneer bij regulier screenend metabool laboratoriumonderzoek geen bijzonderheden worden aangetroffen, is een stofwisselingsziekte zeker niet uitgesloten.
Rien Verbruggen (Driebruggen, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek binnen het Beatrix kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Na zijn promotie blijft hij werkzaam als ziekenhuisarts voor in ontwikkeling bedreigde kinderen.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:09 |
Meer nieuws
-
16 januari 2025
€16,5 miljoen subsidie voor onderzoek naar effect CAR T-cellen bij terugkerende beenmergkanker
Het UMCG gaat specifieke CAR-T cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. Samen met Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam gaat het UMCG de effectiviteit van deze mogelijk nieuwe behandeling onderzoeken. Voor het...
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
27 augustus 2024
UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling
Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...