Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Joost Keizer nieuwe vice-decaan Faculteit der Letteren

05 juli 2022

Het College van Bestuur van de RUG heeft dr. Joost Keizer per 1 september 2022 benoemd tot vice-decaan van de Faculteit der Letteren. Decaan Thony Visser en Ph-middelen Wouter Heinen zijn bijzonder verheugd met de benoeming en kijken uit naar de samenwerking met Keizer in het faculteitsbestuur. Keizer volgt prof. dr. Roel Jonkers op die, na een termijn van vier jaar als vice-decaan, als hoogleraar neurolinguïstiek aan de faculteit verbonden zal blijven.

Tekst: Marjolein te Winkel

Joost Keizer (1978) is sinds 2015 werkzaam bij onze faculteit, eerst als Universitair Docent en nu als Universitair Hoofddocent Kunstgeschiedenis. Daarvoor werkte hij in de Verenigde Staten: van 2010 tot 2015 was hij Assistant Professor aan Yale University, en van 2008 tot 2010 postdoc aan Columbia University. Keizer studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde. Hij behaalde zijn PhD aan de Universiteit Leiden in 2008 met een proefschrift over politiek en kunst in het zestiende-eeuwse Italië.

Keizer is gespecialiseerd in de kunst en cultuur van het vroegmoderne Europa. Hij schreef boeken over de relatie tussen kunst en omgeving bij Piero della Francesca en over het natuurbegrip van Leonardo da Vinci. Momenteel legt hij de laatste hand aan een boek over natuur en maakbaarheid ten tijde van de Nederlandse Republiek. In 2021 maakte hij de tentoonstelling Artemisia: Vrouw en macht in Rijksmuseum Twenthe.

Keizer: “Ik ben heel blij met deze aanstelling en met het vertrouwen dat het College van Bestuur en het Faculteitsbestuur in me stelt. Ik ga me in de komende jaren richten op de implementatie van active learning en op de wetenschappelijke basis van ons onderwijs. Bij dat laatste speelt natuurlijk de werkdrukverlaging om tot goede wetenschap te komen een belangrijke rol.”

Keizer kent de faculteit goed, niet alleen in zijn rol als docent, maar ook van die als student. “Ik kan me daardoor goed verplaatsen in wat belangrijk is voor beide groepen. Tussen mijn tijd als student en als docent heb ik bovendien een aantal jaren buiten Nederland gewerkt. Die buitenlandervaring heeft me inzichten gegeven die ik kan meenemen in de gesprekken over belangrijke thema’s als internationalisering en diversiteit.”

Laatst gewijzigd:02 mei 2024 14:18
View this page in: English

Meer nieuws

  • 02 september 2024

    Kom naar het Letterenfestival voor wetenschap, verhalen, muziek en meer

    Op zaterdag 21 september organiseert de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen het Letterenfestival, een wetenschappelijk festival voor iedereen die interesse heeft in de veelzijdige wereld van de geesteswetenschappen. Het...

  • 02 september 2024

    Het web bewaren voor onderzoekers van de toekomst

    Hoe archiveer je het internet? Wat bewaar je wel en wat niet? En wie bepaalt dat? Het zijn vragen waar Susan Aasman zich dagelijks mee bezighoudt. De mediahistoricus en hoogleraar Digital Humanities van de RUG maakt zich hard voor het behoud van...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...