Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Measuring and modeling the performance ofhigh-speed data transport protocols

21 mei 2010

Promotie: mw. J.S. Sansa-Otim, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Measuring and modeling the performance ofhigh-speed data transport protocols

Promotor(s): prof.dr. J.M. van der Hulst

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Julianne Sansa-Otim, tel. 050-3634073, e-mail: sansa@astro.rug.nl

Nieuw F-TCP efficiënt in snelle netwerken

Het veel gebruikte Transmission Control Protocol (TCP) voor overdracht van gegevens van computer naar computer presteert niet optimaal bij netwerken met hoge snelheid. Het maakt ofwel niet effectief gebruik van de beschikbare bandbreedte of het veroorzaakt onnodige opstoppingen door de beperkte beheersmogelijkheden.

Nu het aantal van netwerken met grote bandbreedte snel groeit, moeten de protocollen voor datatransport woreden verbeterd. Julianne Sansa Otim bestudeerde verschillende ‘high-speed’ protocollen en onderzocht methoden om de performance ervan te evalueren. Voordat ze in ging op mogelijke verbeteringen onderzocht ze de prestaties van bestaande protocollen in echte netwerken. Wat zijn de knelpunten en door welke aspecten van de TCP-protocollen worden die veroorzaakt, vroeg ze zich af.

Daarna gebruikte ze netwerksimulaties als handig alternatief voor real-time netwerk experimenten. Sansa onderzocht de prestaties van acht ‘high-speed’ TCP protocollen waaronder een nieuw ontworpen protocol HTCP-BE dat de positieve aspecten van de twee bestaande protocollen (H-TCP en TCPW) combineert. Dit werkte inderdaad goed. Maar nog beter bleek een ander nieuw TCP-protocol, F-TCP, dat in staat is om efficiënt te opereren in netwerken met hoge snelheid. Bovendien kan F-TCP zich goed handhaven naast gegevensstromen die klassieke protocollen gebruiken.

Julianne Sansa-Otim (Oeganda, 1979) studeerde informatica aan de universiteit van Makerere (Oeganda). Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde en gefinancierd door het NPT-fonds voor het trainen van ICT-docenten van vier Oegandese universiteiten. Sansa werkt aan de Makerere University.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...