Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

PhD-studenten ontdekken de wereld van GIS

08 maart 2024

Afgelopen 23 februari en 1 maart heeft de Geodienst van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) twee cursussen Geographical Information Systems (GIS) voor PhD’ers verzorgd, met als doel de basisvaardigheden van het maken van kaarten aan te leren.

De cursus werd geleid door Peter Merx, die aan de hand van een aantal oefeningen de studenten stap voor stap meenam in de wereld van GIS. Een GIS maakt het mogelijk om geodata te beheren, analyseren en uiteindelijk te verwerken tot een kaart.

decoratieve afbeelding

De deelnemers kwamen van de Campus Fryslân en de faculteiten Ruimtelijk Wetenschappen, Economie & Bedrijfskunde en Gedrags- & Maatschappijwetenschappen. Veel van de studenten hadden nagenoeg geen ervaring met GIS, maar wisten al snel mooie en heldere kaarten te produceren. Zij kunnen deze kennis gebruiken in hun verdere onderzoek, zoals bij het vaststellen van gemiddelde waterstanden bij Terschelling, bij het plannen van duurzame stadslogistiek, of bij het aantonen van verbanden tussen blootstelling aan pesticiden, biologische veroudering en neurologische ziekten.

"Het gebruik van GIS kan een veelvoud aan onderzoeksmogelijkheden verrijken" aldus een van de studenten.

Geïnteresseerd in een GIS-cursus?

De volgende cursus GIS voor PhD-studenten wordt gehouden in oktober. Bekijk het actuele cursusaanbod op de website van Corporate Academy. Heb je vragen over de cursus of wil je alvast aanmelden? Mail naar geodienst rug.nl.

Laatst gewijzigd:08 maart 2024 10:19
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.