Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Save the Date: PhD-ceremonie Dionne Sizoo

Wanneer:do 13-06-2024 14:30 - 16:00
Waar:Auditorium, Campus Fryslân (Wirdumerdijk 34, Leeuwarden) of online

Op 13 juni zal promovenda Dionne Sizoo haar proefschrift - met de titel "Obesity and muscle: measurement methods and comorbidities" - verdedigen bij Campus Fryslân. De ceremonie bestaat uit de officiële verdediging en een lekenpraatje, dus iedereen is welkom.

NB: De verdediging is ook online via een livestream te volgen.

14:30 - 14:45
Layman's talk
15:00 - 16:00
Public defense

Obesitas is een wereldwijde gezondheidscrisis en dreigt zo’n 30% van de wereldbevolking te treffen tegen 2030. Het gaat niet alleen om het passen in je spijkerbroek – obesitas brengt ernstige gezondheidsproblemen met zich mee, zoals diabetes en een hoge bloeddruk. 

De oplossing? Gewichtsverlies. Aanpassingen in de leefstijl zijn hierbij het beginpunt. Maar er zijn ook andere strategieën. Medicijnen bieden hoop om het gewicht eraf te houden en bariatrische chirurgie is de beste optie voor significant en langdurig gewichtsverlies. Echter, de manier waarop we obesitas meten, schiet mogelijk tekort. De Body Mass Index, BMI, vertelt niet het hele verhaal – het onderscheidt geen spieren van vet. Hier komt de lichaamssamenstelling om de hoek kijken, die dieper in gaat op de verhouding van spieren en vet in het lichaam. Toch is het vinden van nauwkeurige, toegankelijke methodes om spiermassa te meten in mensen met obesitas als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Onze studies werpen een nieuw licht op methodes om spiermassa te meten. Echografie komt naar voren als een veelbelovend hulpmiddel – het is betrouwbaar, betaalbaar en kan nauwkeurig vet- en spiermassa meten. In vergelijking met andere methodes zoals bio-elektrische impedantie analyse en huidplooimetingen, komt echografie als beste uit de bus. Het begrijpen van dewisselwerking tussen spiermassa en obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen is cruciaal.

Ons onderzoek suggereert dat naarmate de spierkracht afneemt, het risico op aandoeningen zoals type 2 diabetes toeneemt. Het identificeren en aanpakken van een lage spiermassa (sarcopene obesitas) kan een keerpunt zijn voor het verbeteren van gezondheidsresultaten in obesitas. Laten we ons dus wapenen met betere hulpmiddelen en inzichten om de strijd tegen obesitas slimmer en effectiever aan te gaan.

Proefschrift: https://hdl.handle.net/(...)e8-a748-dc20993ed6fa

View this page in: English