Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Smart Buildings

Smart Buildings

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft veel gebouwen om onderwijs en onderzoek te ondersteunen. Om deze ondersteuning te optimaliseren, zet de universiteit onder andere in op Smart Buildings.  

Wat zijn Smart Buildings?
In RUG-gebouwen zijn veel systemen en sensoren aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan bewegingssensoren, reserveringssystemen, temperatuurmeters, energiemeters en accesspoints voor wifi. Uit deze systemen en sensoren halen we data. Data die we vervolgens omzetten in bruikbare informatie.

Data uit verschillende bronnen kunnen ingezet worden voor geautomatiseerde acties, zoals het gericht verwarmen en ventileren van ruimtes op basis van aanwezigheid. Dit soort oplossingen noemen we slimme oplossingen. Wat het slim maakt, is de manier waarop deze gegevens worden gecombineerd. Denk aan data over de temperatuur en luchtkwaliteit binnen, de aanwezigheid van mensen en de planning van vergaderingen of reserveringen. Door deze gegevens te combineren, stemmen we de systemen in gebouwen beter af op het gebruik.

Kortom, we gebruiken de term Smart Buildings wanneer we data uit gebouwen combineren en gebruiken voor ‘slimme’ toepassingen.

Toekomstvisie
Deze slimme toepassingen kunnen we als universiteit gebruiken om onze gebouwen te verbeteren.

Door bijvoorbeeld het monitoren en sturen van het binnenklimaat dragen Smart Building-toepassingen bij aan een gezonde werk- en studieomgeving. Door middel van live-inzichten in de bezetting vinden medewerkers en studenten gemakkelijk passende werk- en studieplekken. En doordat data van Smart Buildings ons input geeft voor de BHV-dienstverlening, vergroot dit de veiligheid.

Daarnaast is het belangrijk dat gebouwen duurzaam en efficiënt worden ingezet. Diverse Smart Building-oplossingen kunnen hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door gereserveerde ruimtes vrij te geven wanneer niemand komt opdagen, het klimaatsysteem af te stemmen op het gebruik van de gebouwen en beter inzicht te krijgen in de benodigde faciliteiten en dienstverlening in een gebouw. 

Ook dient de universiteit als living lab, waar in het echt met elkaar geëxperimenteerd wordt en verzamelde data gebruikt wordt voor nieuw onderzoek. 

Programma Smart Buildings
Het programma Smart Buildings is opgezet als eerste stap om onze toekomstvisie te bereiken. Binnen het programma werken we onder andere aan:

  • Energie & bezetting: In het eerste jaar ligt de focus op het efficiënt inzetten van onze gebouwen en het verminderen van energieverbruik. 

  • Pilots: Diverse pilots worden uitgevoerd om ervaring op te doen in het optimaal meten van de bezetting in verschillende type ruimtes. Deze pilots dragen bij aan het behalen van besparingen.

  • Dashboards & rapportages: Data en inzichten worden met belanghebbenden gedeeld via op te zetten dashboards en rapportages. Een dashboard is een overzicht waarop je in één oogopslag belangrijke informatie ziet in de vorm van cijfers of grafieken.

  • Learning community: De ontwikkelingen gaan snel, daarom leren we met en van elkaar over Smart Building in een learning community. Een learning community is een groep mensen die elkaar helpt, kennis en ervaringen deelt en zo gezamenlijk een leerproces doormaakt.

Laatst gewijzigd:17 mei 2024 12:05
View this page in: English