Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Apps om COVID-19 op te sporen? Houd rekening met humanitaire principes

02 juni 2020

Apps die contact registreren kunnen nuttig zijn in de strijd tegen de COVID-19-pandemie. Bij gebruik hiervan moet echter wel rekening gehouden worden met databescherming en privacy. De humanitaire gemeenschap heeft principes voor verantwoordelijk datagebruik ontwikkeld, die risico’s op datamisbruik helpen verkleinen. Andrej Zwitter en Oskar Gstrein beoordelen deze principes in hun meest recente open access artikel ‘Big data, privacy and COVID-19 – learning from humanitarian expertise in data protection.’

De focus ligt op de gevaren van datamisbruik die overhaaste implementatie van contactregistrerende apps met zich meebrengt. In het artikel zetten de schrijvers de volgende databeschermings-principes uiteen om privacy, veiligheid en verantwoordelijkheid tot stand te brengen:

  • Context-gevoelig verzamelen en delen van data, gericht op politiek gevoelige context;
  • Het verzekeren van individuele en groepsprivacy-rechten van betrokkenen;
  • Zorgen voor het bewaren en verwijderen van gegevens met het oog op mogelijke datalekken;
  • Professionele en verantwoordelijke manieren van dataverwerking en -analyse als ethische plicht.

Zwitter en Gstrein benadrukken de tekortkomingen van de huidige gegevensbeschermings- en privacykaders, die met name voortkomen uit een gesprek aan bescherming van individuele rechten. Uiteindelijk worden moderne principes voorgesteld die zijn ontwikkeld in de humanitaire praktijk en de academische wereld.

Andrej Zwitter & Oskar Gstrein

Andrej Zwitter
Andrej Zwitter

Andrej Zwitter is decaan van Campus Fryslân en professor in Governance and Innovation. Zijn expertisegebieden zijn onder andere Big Data Ethics and Governance, Blockchain Regulation, Humanitarian Action, State of Emergency en Interdisciplinary Research & Education Management.

Oskar Gstrein
Oskar Gstrein

Oskar Gstrein is Assistant Professor op de afdeling Governance and Innovation van Campus Fryslân. Ook is hij lid van het Data Research Center. Hij voert onderzoek uit voor het EU Horizon 2020 project ‘Cutting Crime Impact’ en geeft les in het masterprogramma Governance and Law in Digital Society, en in de minor Data Wise.

Meer informatie


Het volledige artikel is beschikbaar in het open access Journal of International Humanitarian Action.
Laatst gewijzigd:02 juni 2020 13:52
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 mei 2024

    Symposium 'From Tensions to Opportunities'

    Op 20 juni 2024 vindt een symposium plaats rondom de vraag 'Hoe kunnen we effectief en zinvol werken met internationalisering en diversiteit in opleidingen en studierichtingen?'. Het symposium bouwt voort op het proefschrift van Franka van den...

  • 22 mei 2024

    RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits

    De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 21 mei 2024. De Wierenga-Rengerink PhD prijs voor de beste RUG-dissertatie ging naar dr. Bram van Vulpen (Campus Fryslân). De...

  • 02 april 2024

    Is meer data altijd beter?

    Xiaoyao Han onderzoekt de toegevoegde waarde van big data en bestudeert hoe de opeenstapeling van gegevens ons wetenschappelijk inzicht verrijkt.