Nieuwe naam per 1 september 2023: Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij
Waarom deze naamswijziging?
Een deel van de oude naam, Godgeleerdheid, stamt uit 1614, het jaar dat de universiteit werd opgericht. Het was een van de eerste vier faculteiten en studenten uit die tijd werden aan deze faculteit opgeleid tot predikant. Ruim vierhonderd jaar later worden aan de faculteit geen predikanten meer opgeleid. Er is een gat ontstaan tussen ons imago en wat we daadwerkelijk doen en aanbieden.
Overigens blijft de Bachelor Theologie gewoon bestaan. En studenten kunnen na de bachelor nog steeds doorstromen naar de predikantsmaster van de Protestantse Theologische Universiteit. Zie hieronder voor meer informatie.
Waarom hebben jullie voor deze naam gekozen?
Studenten en onderzoekers aan onze faculteit bestuderen religie als maatschappelijke factor en cultureel fenomeen in heden en verleden. Met de naam Religie, Cultuur en Maatschappij omvatten we de essentie van wat aan onze faculteit gebeurt. Wij zijn een openbare instelling en interdisciplinair van samenstelling: we bestuderen religie vooral vanuit de geestes- en sociale wetenschappen, maar werken ook samen met medische en bètawetenschappen.
Waarin onderscheidt deze faculteit zich van de faculteit der Letteren en de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG?
De complexiteit en veelzijdige aard van religies in het verleden en heden, en hun verankering in de cultuur en de samenleving, kunnen alleen volledig worden begrepen als ze worden bestudeerd op interdisciplinaire wijze. Hierbij is expertise uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen (geschiedenis, filologie, filosofie, ethiek, psychologie, sociologie, antropologie, politieke wetenschappen) noodzakelijk. Aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij verbinden we deze disciplines rondom het thema religie, dat is de focus, en dat is wezenlijk anders bij Letteren en GMW.
Verandert hierdoor de samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit?
Nee, er verandert niks. We werken heel goed samen met de PThU en gaan hier ook zeker mee door. Bachelorstudenten kunnen bij ons de opleiding Theologie volgen met de speciale PThU-route. Studenten volgen dan al tijdens hun bacheloropleiding een aantal vakken van de PThU. Na de bacheloropleiding is er voor hen de mogelijkheid om door te stromen naar de predikantsmaster aan de PThU. Deze samenwerking met de PThU op BA-niveau zal in Groningen aanwezig blijven, ook wanneer de PThU in 2024 naar Utrecht verhuist. Met andere woorden: RUG en PThU blijven de BA Theologie in Groningen gewoon aanbieden.
Blijven alle opleidingen gewoon bestaan?
Jazeker! We zijn trots op onze opleidingen. Naast onze bacheloropleidingen Religiewetenschappen en Theologie bieden we verschillende mastertracks aan. Neem eens een kijkje op onze pagina met masteropleidingen als je benieuwd bent!
Laatst gewijzigd: | 24 augustus 2023 08:20 |
Meer nieuws
-
15 oktober 2024
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie: Oratie Rogier Hoenders
Focus op zingeving en leefstijl in de psychiatrie met nieuwe leerstoel RUG
-
09 juli 2024
Nieuwe mastertrack vanaf september 2025 in Groningen: Antropologie van Religie en Cultuur
Met trots maakt de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij bekend dat het vanaf collegejaar 2025-2026 zal starten met de nieuwe mastertrack Antropologie van Religie en Cultuur. Deze masteropleiding stelt studenten in staat om vitale...
-
29 mei 2024
Europese samenwerkingsmasters behoren tot de top
Op 27 mei werd door het EACEA in Brussel gevierd dat 20 jaar geleden de eerste Erasmus Mundus Masters van start gingen.