Onze wetenschappers en de coronacrisis
RUG-wetenschappers delen hun kennis en doen volop onderzoek naar COVID-19 (het coronavirus) en de coronacrisis. Hier vindt u een selectie van berichten over recente onderzoeken.
Lees ook de blogs van Aletta Jacobs School of public health over de pandemie
Gevolgen COVID-pandemie op chirurgische zorg in Nederland in kaart gebracht
08 september 2022 - Om tijdens de pandemie aan de toegenomen vraag naar IC-capaciteit voor COVID-19 patiënten te kunnen voldoen, werden ziekenhuizen gedwongen om de reguliere zorg af te schalen. Dit heeft geleid tot grote ontregeling van de reguliere zorg, waarbij ook patiënten zonder COVID-19 werden getroffen. Dat de COVID-19 pandemie op vele facetten van de zorg invloed heeft gehad wordt steeds meer duidelijk, waarbij de chirurgische zorg een van de hardst getroffen sectoren is.
De Dutch COVIDSurg-groep, bestaand uit diverse chirurgen van verschillende Nederlandse ziekenhuizen, deed onderzoek naar de impact die de COVID-19 pandemie in Nederland had op acht verschillende chirurgische disciplines.
Lees meer over de uitkomsten van het onderzoek
De toekomst van 'blockbuster'-tentoonstellingen na corona
1 april 2022 - Onderzoeker Marline Wilders van de faculteit University College Groningen (RuG) publiceerde onlangs een artikel in Museum International over de gevolgen van de pandemie voor de museumsector.
"Het artikel gaat in op de al langer bekende kwetsbaarheid van het blockbuster tentoonstelling businessmodel, dat wordt gedefinieerd als een tentoonstelling die grote bruiklenen ontvangt, een grote groep bezoekers wil trekken en marketingmethoden gebruikt om dit te bereiken. Ook hebben we onderzocht in hoeverre - en voor welke soorten musea - het haalbaar zal blijven om blockbusters te organiseren in een post-Covid-tijdperk. Op basis van de gegevens zijn conclusies getrokken over de levensvatbaarheid van toekomstige blockbusters in verschillende typen musea in Nederland."
Lees het artikel 'The Future of Blockbuster Exhibitions After the Covid-19 Crisis: The Case of the Dutch Museum Sector'
Student en welzijn: de effecten van de coronapandemie (video)
21 maart 2022 - Ontwikkelingspsycholoog aan de RUG dr. Bertus Jeronimus doet onderzoek naar emotioneel en psychologisch welbevinden onder jongeren en maakt zich zorgen om deze generatie. Het ontwikkelen van een persoonlijkheid is cruciaal op jonge leeftijd en is lastig zonder sociale contacten. De lockdowns en het gemis van de sociale contacten heeft bij veel studenten tot eenzaamheid en neerslachtigheid geleid. Het is zaak volgens Jeronimus goed op ze te letten de komende tijd.
Lees het artikel en bekijk de video
Oudere werknemers van de Rijksuniversiteit Groningen slaan zich beter door pandemie dan jongere
7 februari 2022 - De veerkracht waarover universitaire werknemers beschikken tijdens de coronacrisis vertoont opmerkelijke verschillen per categorie ondervraagden, blijkt uit onderzoek onder RUG-medewerkers door de faculteiten Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Economie & Bedrijfskunde en de Arbo- en Milieudienst (AMD) . Het onderzoek richtte zich op de relatie tussen leeftijd, veerkracht, taakeisen en -middelen, en zelfregulering bij 1715 universiteitsmedewerkers tijdens de COVID-19 pandemie in februari 2021.
De algehele conclusie is dat het onvrijwillig thuis- en telewerken tijdens de pandemie minder negatieve effecten had op oudere dan op jongere medewerkers. Dat hing samen met een betere werksituatie (werkzekerheid, voorzieningen en apparatuur, informatiekanalen) en betere zelfregulering (het vinden van balans tussen werk en privé, zien van positieve kanten in een crisis).
Lees meer over het onderzoek
Laatst gewijzigd: | 23 september 2024 14:58 |