Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Talencentrum
Talencentrum Taalcursussen Nederlands voor anderstaligen

Nederlands voor inburgeraars

decoratieve afbeelding

Het Talencentrum Rijksuniversiteit Groningen helpt je met inburgeren in Nederland. We geven cursussen Nederlands op verschillende niveaus en examentrainingen. Onze cursussen zijn bedoeld voor hoogopgeleide nieuwkomers die snel een nieuwe taal kunnen leren en die kennis van het Engels hebben. Het tempo in onze cursussen ligt namelijk hoog en het Engels wordt in veel cursussen als steuntaal gebruikt.

Is een cursus voor inburgeraars geschikt voor mij?

Voor de meeste inburgeraars zijn onze cursussen Nederlands voor inburgeraars de beste optie. Deze cursussen hebben meer en langere lessen dan onze andere cursussen Nederlands. Als je een moedertaal hebt met weinig overeenkomsten met het Nederlands, dan biedt die extra tijd je de mogelijkheid om toch in een hoog tempo Nederlands te leren. Er is in deze cursussen ook meer ruimte om te leren over de Nederlandse cultuur.

De cursussen Nederlands voor inburgeraars bieden we aan op vier niveaus: 0>A2, A2>A2/B1, A2/B1>B1 en B1>B2. Als je iedere cursus met goed resultaat afrondt, dan kun je in iets meer dan een jaar van niveau 0 naar B2 komen. Meestal kost het ongeveer anderhalf jaar, omdat je tussendoor bijvoorbeeld nog een conversatiecursus doet. Je moet er wel op rekenen dat je minimaal 24 uur per week aan de slag gaat met het leren van Nederlands. We verwachten ook een actieve en autonome leerhouding van je. Dat betekent onder andere dat je buiten de les veel zelf moet studeren en op zoek moet naar situaties om het Nederlands in de praktijk te brengen.

Als je een gezinsmigrant bent of een vrijwillige inburgeraar, of als je niveau B1 al hebt bereikt, dan is het soms ook mogelijk om een andere cursus Nederlands te doen, zoals een algemene groepscursus. Je hebt dan minder en kortere lessen dan de cursussen Nederlands voor inburgeraars, waardoor het tempo nog hoger ligt. Deze cursussen worden vaak in de avonduren gegeven en zijn dus beter te combineren met werk. Tijdens de intake kun je bespreken of dit voor jou een optie is.

Intake

Wil je of moet je inburgeren in Nederland en heb je nog niet eerder een cursus bij het Talencentrum gevolgd? Dan moet je eerst een intake bij ons doen, voordat je je kan inschrijven voor een cursus. Lees hieronder welke intakeprocedure voor jou van toepassing is.

Intake na de Study Skills Test

Ben je een asielmigrant en wil je graag een cursus Nederlands bij het Talencentrum volgen? Of ben je gezinsmigrant of vrijwillig inburgeraar en wil je graag de cursus betalen met een DUO-lening? Meld je dan eerst aan voor de Study Skills Test. Bij voldoende resultaat op de test word je uitgenodigd voor een intake.

Check onderstaande voordat je je aanmeldt voor de Study Skills Test

Als je een asiel- of gezinsmigrant bent en onder de nieuwe wet inburgering valt (zie de brief kennisgeving inburgeringsplicht: Wi2021), dan is het belangrijk:

  • dat je contactpersoon van de gemeente waar je woont toestemming geeft voor het volgen van een cursus bij het Talencentrum,
  • dat je een Plan Inburgering en Participatie hebt (PIP),
  • dat je de B1-route doet (wij mogen geen inburgeraars uit de Onderwijsroute aannemen).

Study Skills Test

De Study Skills Test is een korte toets die informatie geeft over de snelheid waarmee je een taal kunt leren. In de toets worden vaardigheden getest die het leren van een taal vergemakkelijken. In de toets wordt niet je Nederlandse taalvaardigheid getest, dus het maakt niet uit of je al Nederlands spreekt. 

De test wordt afgenomen op de computer. Aan het begin van de toets krijg je een instructie van onze medewerker in het Engels en Nederlands. Je moet de toets natuurlijk volledig zelfstandig maken, zonder hulpmiddelen. De uitleg bij de toets zelf is in veel talen beschikbaar. De toets wordt ongeveer een keer per twee weken afgenomen, in een groep.

Je ontvangt binnen 2 werkdagen nadat je de toets hebt gemaakt een e-mail met de uitslag van de test. Er zijn drie mogelijkheden:

  • Als je op de test 15 punten of meer (van de maximaal 25) haalt, dan is de kans groot dat een cursus van het Talencentrum bij jou past. We nodigen je dan uit voor een online intakegesprek met een docent.
  • Als je op de test 11 tot 14 punten haalt, dan hebben onze cursussen waarschijnlijk een te hoog tempo voor je. We nodigen je dan wel uit voor een online intakegesprek met een docent, want soms is het toch mogelijk om een cursus bij ons te doen.
  • Haal je 10 punten of minder op de test, dan past een cursus op een wat langzamer tempo bij een ander taleninstituut beter bij je. Je kunt dan geen afspraak maken voor een intake bij het Talencentrum en dus geen cursus bij het Talencentrum doen.

Als je een afspraak mag maken voor het online intakegesprek, dan kan je zelf een dag en tijd kiezen op onze website. Meestal kan de afspraak binnen vijf werkdagen plaatsvinden. In het intakegesprek praat je met een docent over je achtergrond, over je ervaring met het leren van nieuwe talen, je huidige situatie en je plannen in Nederland. Aan het einde van dat gesprek bepaalt de docent of je kunt starten met een cursus bij het Talencentrum en zo ja, op welk niveau. Daarna kun je je inschrijven voor een cursus bij het Talencentrum via onze website, mits er voldoende plek is.

Het advies dat je krijgt na de Study Skills Test is bindend. Het is niet toegestaan om deze toets vaker dan één keer te maken.

Intake via het adviesgesprek Nederlands

Je plant een online adviesgesprek Nederlands als je:

  • medewerker of student van de Rijksuniversiteit Groningen bent (voor de cursussen met startniveau 0 is geen adviesgesprek nodig);
  • er vrijwillig voor kiest om in te burgeren (je bent dan dus niet inburgeringsplichtig) én je de cursus zelf betaalt (niet via een DUO-lening);
  • gezinsmigrant bent en de cursus zelf gaat betalen (niet via een DUO-lening). In de meeste gevallen heb je dan al het Basisexamen Inburgering in het buitenland gedaan.
Geen intake

Heb je al eerder een cursus bij het Talencentrum gevolgd en is jouw advies voor de vervolgcursus nog geldig? Dan hoef je geen intake te doen bij het Talencentrum en kun je direct inschrijven voor een cursus.


Bekijk hieronder ons aanbod van cursussen Nederlands voor inburgeraars en de mogelijkheden om te oefenen voor het Inburgeringsexamen of Staatsexamen NT2-II.

Cursussen Nederlands voor inburgeraars

Nederlands voor inburgeraars 0>A2
Nederlands voor inburgeraars 0>A2
Niveau: beginners
Start cursussen: sept, nov, jan, mrt, mei
Inschrijven
Nederlands voor inburgeraars A2>A2/B1
Nederlands voor inburgeraars A2>A2/B1
Niveau: half-gevorderd
Start cursussen: sept, jan, mei
Inschrijven
Nederlands voor inburgeraars A2/B1>B1
Nederlands voor inburgeraars A2/B1>B1
Niveau: half-gevorderd
Start cursussen: sept, jan, apr
Inschrijven
Nederlands voor inburgeraars B1>B2
Nederlands voor inburgeraars B1>B2
Niveau: gevorderd
Start cursussen: sept, jan, mei
Inschrijven
Examentraining
Online examentraining: Staatsexamen NT2-II
Niveau: Vergevorderd
Start cursussen: sept, feb, mei
Inschrijven
Proefexamen
Proefexamen Staatsexamen NT2-II
Niveau: Vergevorderd
Start: op aanvraag
Aanvragen
Maatwerk
Maatwerk
Wil je door ons een geheel eigen training laten ontwikkelen?
Plan een intakegesprek
Inschrijven met een DUO-lening

Inschrijven met een DUO-lening

Je kunt bij het Talencentrum betalen met een DUO-lening voor een cursus Nederlands ter voorbereiding op het Inburgeringsexamen of Staatexamen NT2.

De inschrijving bestaat uit de volgende stappen:

  1. Bezoek www.inburgeren.nl voor meer informatie over inburgeren.
  2. Vraag online een lening aan bij DUO. Hiervoor heb je DigiD nodig. Online aanvragen worden sneller verwerkt dan papieren aanvragen.
  3. Bij inschrijving upload je een scan van de toekenningsbrief van je DUO-lening. Bij elke volgende inschrijving upload je steeds een scan van het meest recente overzicht van je DUO-lening.
  4. Bekijk het overzicht van onze cursussen Nederlands.
  5. Heb je in het afgelopen jaar nog geen cursus bij het Talencentrum gevolgd? Kijk dan welke intake voor jou geldt.
  6. Krijg je een positief advies? Dan kun je je online inschrijven voor een cursus. Kies als betalingswijze 'DUO-lening voor inburgering via het Inburgeringsexamen of Staatsexamen NT2'.
  7. In de week voor de start van de cursus ontvang je meer informatie over de cursus per e-mail.
  8. Voorafgaand aan de cursus ontvang je een digitaal cursuscontract dat je een week voor aanvang van de cursus moet ondertekenen. Hierin staan de voorwaarden van je cursustraject, opgesteld conform de eisen van Blik op Werk. Wanneer dit contract niet op tijd is ondertekend, kun je niet deelnemen aan de cursus.
  9. Na afloop van de cursus wordt de DUO-factuur klaargezet in jouw DUO-account. Je dient deze online goed te keuren. Hierover ontvang je zowel van DUO als van het Talencentrum een melding.

Belangrijk

  • Als inburgeringsplichtige cursist kun je je DUO-lening inzetten voor de betaling van taalcursussen Nederlands, omdat het Talencentrum het keurmerk Blik op Werk heeft. Je bent inburgeringsplichtig zolang je nog geen Inburgeringsdiploma of Staatsexamendiploma hebt gehaald.
    Heb je al voldaan aan de inburgeringsplicht, bijvoorbeeld door het halen van alle onderdelen van het inburgeringsexamen of Staatsexamen Programma I (B1) of II (B2), dan ben je niet meer inburgeringsplichtig en kun je de DUO-lening niet meer gebruiken voor een cursus. Wil je jouw DUO-lening nog inzetten voor een cursus? Wacht dan met het afleggen van een examen tot na de cursus.
  • Met een DUO-lening mag je per kwartaal 2 cursussen volgen voor maximaal € 2.000. Wij brengen het totaalbedrag aan het eind van de cursus in rekening bij DUO. Zorg ervoor dat er op dat moment nog genoeg geld beschikbaar is van je kwartaallimiet van € 2.000. Is er niet genoeg geld beschikbaar? Dan moet je het volledige bedrag alsnog zelf betalen.
Inschrijven met financiële hulp van een gemeente

Inschrijven met financiële hulp van een gemeente

Je kunt bij het Talencentrum betalen voor een cursus Nederlands ter voorbereiding op het Inburgeringsexamen of Staatexamen NT2, met hulp van de gemeente waarin je woont. Dit kan alleen als je onder de Wet Inburgering 2021 (Wi2021) valt, een Plan Inburgering en Participatie (PIP) hebt waarin staat dat je de B1-route gaat doen en je toestemming van je contactpersoon van de gemeente hebt voor deelname aan een cursus van het Talencentrum. Het Talencentrum mag geen inburgeraars uit de Onderwijsroute aannemen.

De inschrijving bestaat uit de volgende stappen:

  1. Bezoek de website www.inburgeren.nl voor meer informatie over inburgeren.
  2. Kijk bovenaan deze pagina naar de informatie over de intake.
  3. Heb je het advies voor een cursus bij het Talencentrum? Vraag dan je gemeente een e-mail te sturen naar talencentrum rug.nl waarin zij aangeeft dat zij je cursus betaalt. In die e-mail moet in ieder geval staan:
    - je naam
    - je e-mailadres
    - de naam van de gemeente
    - welke leerroute je volgt (dit kan alleen de B1-route zijn, de Onderwijsroute is niet mogelijk bij het Talencentrum)
    - welk type inburgeraar je bent: asielmigrant, gezinsmigrant (iemand die bij een Nederlandse partner woont) of vrijwillig inburgeraar
  4. Als bovenstaande informatie van je gemeente door ons is verwerkt, ontvang je een e-mail. Daarna kun je je online inschrijven voor een cursus. Geef bij inschrijven aan dat je deze cursus wilt volgen als ‘inburgeraar’ en vul vervolgens het formulier in. Kies als betalingswijze jouw gemeente.
  5. Mail na inschrijving je volledige PIP (Persoonlijke Plan Integratie en Participatie) naar talencentrum@rug.nl.
  6. Wanneer je niet langer op kosten van de gemeente cursussen bij ons kunt volgen, dan moet je gemeente ons hierover berichten. Wij beëindigen dan de mogelijkheid om je in te schrijven op kosten van de gemeente.

Let op! Voorafgaand aan de cursus ontvangen inburgeraars die geen asielstatushouder zijn een digitaal cursuscontract, dat uiterlijk 1 week voor aanvang van de cursus ondertekend moet zijn. Hierin staan de voorwaarden van het cursustraject, opgesteld conform de eisen van het keurmerk Blik op Werk. Wanneer dit contract niet op tijd is ondertekend, dan kun je niet deelnemen aan de cursus.

In de week voor de start van de cursus ontvang je per e-mail meer informatie over de cursus. Vlak na de start van de cursus ontvangt jouw gemeente onze factuur.

Handige links over inburgeren in Nederland

Op zoek naar een cursus Nederlands met een specifieke focus op spreken of schrijven, of naar cursussen geschikt voor een andere doelgroep?


Ontwikkel je taalvaardigheid

Naast het volgen van een cursus kun je je Nederlandse taalvaardigheid ook zelfstandig ontwikkelen met een van de volgende mogelijkheden!

MOOC
Gratis Introduction to Dutch MOOC
Maak kennis met de Nederlandse taal en cultuur en met de stad Groningen in deze online cursus van 3 weken.
Schrijf je in
Survival kits
Survival kits
Met onze Dutch Survival Kit en online zelfstudiesets oefen je met veelgebruikte woorden en zinnen in het dagelijks leven.
Uitspraakvideo's Nederlands
Uitspraakvideo's
In deze Youtube-afspeellijst staan 20 klanken centraal. Per klank vind je video's met uitleg en oefenvideo's.
Verbeter je uitspraak
Café de las Lenguas
Café de las Lenguas
Oefen je spreekvaardigheid elke donderdagavond in ons talencafé.
Meer informatie
Laatst gewijzigd:28 oktober 2024 15:34
View this page in: English