Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

NWO XS-subsidie voor drie FSE-onderzoekers

13 mei 2024

Drie onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (RUG) hebben een ENW-XS subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): dr. Sonja Billerbeck , dr. Chunzhe Lu and dr. Andreas Milias-Argeitis . Alle drie werken ze bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute ( GBB ). De XS-subsidie bedraagt EUR 50.000.

De NWO wil met de XS-subsidies nieuwsgierigheidsgedreven en gedurfd onderzoek stimuleren met een snelle analyse van een veelbelovend idee. Bijzonder daarbij is dat de aanvragers zelf de andere aanvragen beoordelen.

Dr. S. Sonja Billerbeck (GBB) | Uncovering a new weapon against the untreatable human fungal pathogen Candida auris

Multiresistente schimmelpathogenen vormen een ernstige bedreiging voor de menselijke gezondheid. Een van deze ziekteverwekkers is Candida auris, die regelmatig uitbraken veroorzaakt in gezondheidszorgomgevingen, waarbij tot 60% van de patiënten die ermee besmet raken overlijdt, omdat de ziekte moeilijk te diagnosticeren is en resistent is tegen de beschikbare antischimmelmiddelen. We hebben dringend nieuwe behandelingen nodig! We hebben onlangs een eencellige bodemschimmel ontdekt die een eiwittoxine afscheidt dat specifiek C. auris doodt. Hier stellen we voor om een pijplijn te ontwikkelen die het toxine-coderende gen identificeert voor gebruik als behandeling. Dezelfde pijplijn zou andere toxinen kunnen opleveren die multi-drug resistente opkomende pathogenen doden.

Dr. Chunzhe Lu (GBB) | Nanopore Coupling with Unfoldase and Protease for Protein Sequencing at the single-molecule Level

Net als de volgende generatie DNA sequencing, belooft single-molecule eiwitsequencing belangrijke doorbraken in de biologie, geneeskunde en wetenschap. Stel je betaalbare, draagbare apparaten voor die in staat zijn om eiwitten te detecteren, waardoor een vroege diagnose van ziekten haalbaarder wordt. Nanoporiën komen naar voren als een potentiële technologie voor dergelijke apparaten. Ons doel is om een “nanokoppel” te ontwikkelen, bestaande uit een moleculaire machine die eiwitten ontvouwt en een nanoporie die verantwoordelijk is voor het lezen van aminozuren. Deze innovatie zal de efficiëntie van nanopore-eiwitsequentiebepaling verhogen en het sequentiemechanisme verder helpen begrijpen. De impact is groot en kan een revolutie teweegbrengen in de gezondheidszorg en ons begrip van eiwitten bevorderen.

Dr. Andreas Milias-Argeitis (GBB) | An optogenetic “traffic light” for synchronizing cell populations

De celdelingscyclus is een fundamenteel kenmerk van levende organismen. Om dit complexe biochemische proces in grote celpopulaties efficiënt te bestuderen, moeten we cellen dwingen om synchroon te delen. Onze huidige synchronisatieprotocollen hebben echter ernstige nadelen die hun toepasbaarheid en de mate van synchronie die bereikt kan worden beperken. We zullen een nieuwe, algemeen toepasbare celsynchronisatiemethode ontwikkelen die deze uitdagingen overwint door gebruik te maken van genetisch gecodeerde lichtgevoelige eiwitten. Synchronisatie van cellen met behulp van lichtstimulatie is nog niet eerder geprobeerd en kan een revolutie teweegbrengen in het bestuderen van celcycli in veel verschillende celtypen en organismen.

Laatst gewijzigd:13 mei 2024 15:11
View this page in: English

Meer nieuws