Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Feiten en cijfers Duurzaamheid

Vervuiling door sigarettenafval

Wat doet jouw peuk op straat?
13 mei 2024

We weten allemaal dat afval in de prullenbak hoort en vinden het prettig om in een schone omgeving te wonen, te werken en te studeren. En toch liggen overal sigarettenpeuken op de grond. Sigarettenafval geeft niet alleen een slordig straatbeeld, het is ook enorm vervuilend voor het milieu.

Sigaretten en het milieu

Ongeveer 75% van alle sigarettenpeuken belandt op straat of in de natuur. Aangezien er wereldwijd jaarlijks 6.000 miljard sigaretten geproduceerd worden, zijn dat er heel wat. Wist je dat één sigarettenpeuk tot 1000 liter grondwater kan vervuilen met zware metalen, nicotine en microplastics? De stoffen die vrijkomen uit sigarettenafval beïnvloeden ook de groei van planten en het DNA-materiaal van organismen. Je kunt je voorstellen dat de gevolgen voor het milieu dramatisch zijn.

decoratieve afbeelding

Wat kun jij doen?

Stoppen met roken is de beste oplossing voor het milieu, je eigen gezondheid en de mensen om je heen. Lukt het niet om te stoppen? Zorg dan in ieder geval dat jouw sigarettenpeuk niet op straat of in de natuur belandt en dat je geen overlast veroorzaakt voor andere mensen.

Wil je graag stoppen, maar heb je hier hulp bij nodig? Vanuit de basiszorgverzekering wordt een cursus of hulp bij stoppen met roken voor iedereen vergoed. 

Waar gooi ik mijn peuk weg?

Je kunt je peuk na het doven weggooien in de metalen afvalbakken die overal in de stad te vinden zijn. Is er geen afvalbak in de buurt? Gebruik dan een zakasbak. Je kunt bij de Green Office (Visserstraat 49) een gratis zakasbak afhalen van Groningen Schoon Dankzij Mij. We willen je wel vragen om je aan de huisregels te houden en niet te roken op RUG-terreinen.

RUG Rookvrij

Alle terreinen van de RUG zijn wettelijk rookvrij sinds 2020. Het valt op dat er op veel terreinen van de RUG toch gerookt wordt. Roken op universiteitsterreinen en bij RUG-gebouwen is verboden. Dit geldt ook voor het hele Broerplein. 

decoratieve afbeelding
Milieueffecten van sigarettenvervuiling (bron: Trimbos instituut)
Laatst gewijzigd:14 mei 2024 10:19
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.