Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Marja Pruis is gastschrijver 2024-2025 van de Rijksuniversiteit Groningen

16 mei 2024
Marja Pruis. Foto door Iris van der Valk
Marja Pruis. Foto door Iris van der Valk

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2024-2025. Vanaf november 2024 verkent zij in twee openbare Studium Generale-programma’s de betekenis van authenticiteit en originaliteit. Daarnaast verzorgt zij werkcolleges voor een groep geselecteerde studenten waarin stijl en oorspronkelijkheid centraal staan. Kan literatuur ons nog steeds verrassen? In hoeverre bouwen we voort op tradities en hoe kunnen we telkens iets nieuws maken?

Marja Pruis (Amsterdam, 1959) studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de UvA in de jaren zeventig en tachtig. De docenten Jan Fontijn, Marita Mathijsen en Hugo Brandt Corstius maakten grote indruk op haar. Ze ging halverwege de jaren negentig voor De Groene Amsterdammer schrijven, aanvankelijk over vertaalde literatuur, biografieën en egodocumenten, later over Nederlandse literatuur. Sinds 2008 zit ze in de redactie van De Groene en maakt ze samen met Joost de Vries de boekenbijlage, geheten Dichters & Denkers. Ze schrijft literaire kritieken, essays en een tweewekelijkse column, in afwisseling met Niña Weijers.

Ze debuteerde in 1999 met De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk, een portret van zowel de biograaf als de gebiografeerde, A.H. Nijhoff, de vrouw van Martinus Nijhoff. Het boek kwam haar op veel kritiek te staan, en werd in 2018 hernomen als De Nijhoffs en ik, of de gevolgen van een genre. Haar romans Bloem (2002), De vertrouweling (2005) en Atoomgeheimen (2008) ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs.

Voor haar essays en columns, gebundeld in Kus me, straf me (2011), Genoeg nu over mij (2017), Oplossingen (2019), en Boos Meisje (2022), ontving ze de Jan Hanlo Essayprijs, de J. Greshoff-prijs en de Heldringprijs. Over het werk en leven van Patricia De Martelaere schreef ze een wederom eigenzinnige biografische verkenning, Als je weg bent (2013). In Omdat je het waard bent (2017) wierp ze nieuw licht op eigenliefde. Haar roman Zachte riten (2016) stond op de shortlist van zowel de ECI- als de Libris Literatuurprijs. Haar meest recente roman Huiswerk (2023) kreeg enthousiaste kritieken.

Marja Pruis was eerder gastschrijver aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, bij de vakgroep Neerlandistiek van de Universiteit Utrecht, en gaf colleges creatief schrijven en journalistieke kritiek aan de UvA.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der

Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, Ellen Deckwitz, Auke Hulst, Edward van de Vendel, Joke van Leeuwen, Mathijs Deen, Marijke Schermer en Raoul de Jong.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen. De inschrijving voor de werkcolleges opent in juni en het programma voor de openbare evenementen wordt begin oktober bekendgemaakt. Houdt hiervoor de website van Studium Generale Groningen in de gaten: www.sggroningen.nl.

Laatst gewijzigd:17 mei 2024 11:02

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.