Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Voor de pers

Walvoort, prof. dr. Marthe

Marthe Walvoort
Marthe Walvoort

Marthe Walvoort is universitair docent scheikunde op de Rijksuniversiteit Groningen. Ze onderzoekt de werking en functie van suikermoleculen. Die zitten niet alleen in eten, maar ook in papier of aan de buitenkant van bacteriën en virussen. Walvoort bestudeert deze moleculen door ze na te maken in het laboratorium. Dit staat, in tegenstelling tot het namaken van DNA- en eiwitketens, nog in de kinderschoenen. Een groot gedeelte van haar onderzoek draait daarom om het ontwikkelen van nieuwe methodes om suikerketens te maken.

Bacteriën gebruiken suikers vaak om andere cellen te infecteren. De kennis die het onderzoek van Walvoort oplevert, kan daardoor leiden tot nieuwe manieren om bacteriën onschadelijk te maken. Een ander speerpunt is het ontwikkelen van suikerketens die de groei van goede bacteriën stimuleren ten opzichte van slechte, waardoor in de toekomst minder antibiotica nodig is. In 2022 kreeg Walvoort een ERC Starting Grant ter waarde van 1,5 miljoen euro toegekend voor dit onderzoek.

Walvoort deed aan het eind van haar studie scheikunde in Leiden een jaar onderzoek in Oxford. Daarna promoveerde ze in Leiden cum laude in de scheikunde en was ze van 2012 tot 2015 als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Marthe Walvoort is Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens een van de oprichters van de Young Academy Groningen.

Eerder in het nieuws

Artikel RTV Noord
Artikel RTV Noord

Contact en meer informatie

Publicaties

Er zijn geen publicaties gevonden die voldoen aan de criteria.

Laatst gewijzigd:13 februari 2024 14:45
View this page in: English